Blog

In contact met je gevoel

Robbin

In contact met je gevoel

Hoe kom je in contact met je gevoel? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Ik leg je hier graag meer over uit!

‘In contact met je gevoel’ is iets wat ik de laatste jaren steeds meer om me heen hoor en zie. Er is een hele beweging gaande van moeten presteren en alle ballen perfect in de lucht houden, naar meer stilstaan, genieten van het moment en tot jezelf komen. 

Zo schieten de mindfulness-, yoga- en meditatiescholen als paddenstoelen uit de lucht. En worden retraites in het buitenland steeds vaker geboekt. Ook laten steeds meer bedrijven zelfzorg onderdeel uitmaken van de werkweek. Zij bieden bijvoorbeeld sportmogelijkheden aan of geven meditatieworkshops.

Wat mij betreft een hele mooie ontwikkeling. We zijn namelijk zoveel meer dan alleen onze prestaties, ons voorkomen en onze ratio. We zijn mensen met gevoel, met behoeften, met emoties. En hier moeten we zorg voor dragen. We mogen leren wat meer in contact te komen én blijven met ons gevoel.

Maar hoe doe je dat, in contact komen met je gevoel?

6 verschillende manieren:

  1. Meditatie en mindfulness: Hiermee kun je leren om je aandacht te vestigen op het huidige moment en leer je om je gedachten en emoties te observeren zonder erdoor te worden overweldigd.
  2. Gevoelsdagboek: Door dagelijks je gevoelens en emoties op te schrijven, kun je ze beter begrijpen en ontdekken waarom je je zo voelt.
  3. Emotiekaarten: Dit zijn kaarten die je kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in wat je voelt. Ze helpen je om je emoties te benoemen en te begrijpen wat deze betekenen. De inzichtkaarten van Andrea Harnn ‘Emoties beter begrijpen’ zijn hier heel bruikbaar voor.
  4. Emotionele uitlaatklep: Zoek een manier om emoties te uiten, zoals door te praten met iemand. Dit kan een vriend, familielid of professioneel zijn. Het is belangrijk om iemand te kiezen die je vertrouwt en die luistert naar wat je te zeggen hebt. Een ander voorbeeld van een uitlaatklep is door creatief bezig te zijn, zoals tekenen, schilderen, kleien, etc.
  5. Emotionele intelligence training: Er zijn verschillende trainingen beschikbaar die gericht zijn op het verbeteren van emotionele intelligentie. Dit kan helpen om beter in contact te komen met je emoties.
  6. Schematherapie: Deze therapievorm helpt om meer inzicht te krijgen in terugkerende patronen. Middels oefeningen leer je meer stil te staan bij de onderliggende gevoelens.

Door ons drukke bestaan is het vaak lastig om tot onszelf te komen. We worden geleefd en hebben vaak genoeg te doen. Echter is het voor onze mentale en emotionele gezondheid heel erg belangrijk om in contact te zijn en blijven met onze gevoelens. Maak hier tijd voor vrij! Gun jezelf een moment van stilstaan.

Kun je hier wel een goede stok achter de deur bij gebruiken? Of vind je het fijn om hier wat ondersteuning en begeleiding in te krijgen? Dan ben ik er voor jou. Bovenstaande manieren komen vrijwel allemaal aan bod in mijn coachingssessies. Ik help jou graag om jou die manieren eigen te maken en te integreren in jouw leven.

Deel deze blog

Robbin

Recente berichten

Boosheid: 5 manieren om ermee om te gaan

Boosheid is een emotie met een belangrijke functie. Het helpt je namelijk om voor jezelf…

4 maanden geleden

Verdriet: hoe ga je ermee om?

Wat is nou eigenlijk het nut van verdriet? En hoe kan je er op een…

7 maanden geleden

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen? (vervolg)

Slaap jij slecht? En heb je al van alles geprobeerd? Deze verrassende tip kan voor…

12 maanden geleden

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen?

Last van slaapproblemen? Deze praktische tips helpen jou op weg. Ik neem je mee in…

12 maanden geleden

Zelfzorg: Wat is het en hoe doe je dat?

Lees meer over de 3 belangrijkste aspecten van zelfzorg. Als dit niet goed zit bij…

1 jaar geleden

Sorry zeggen: hoe doe je dat eigenlijk?

Betekenisvol en oprecht 'sorry' zeggen is een hele kunst. Er zijn een aantal belangrijke dingen…

1 jaar geleden