Blog

Welke hulpverlener heb jij nodig: POH-GGZ, psycholoog of coach?

Robbin

Welke hulpverlener heb jij nodig: POH-GGZ, psycholoog of coach?

Welke hulpverlener heb jij nodig? Waar kan jij het beste terecht met jouw klachten? Dat leg ik graag aan jou uit.

Je loopt al een tijdje met wat klachten rond, zoals stress, onrust, somberheid, en je hebt eindelijk de knoop doorgehakt om hulp in te schakelen. Maar waar begin je? Bij welke hulpverlener ben jij op de juiste plek?

De eerste logische stap is om naar je huisarts te gaan, die een inschatting maakt van de ernst van jouw klachten en jou op basis daarvan verwijst naar een passende hulpverlener.

In de meeste gevallen zal een huisarts je eerst verwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ (POH), ook vaak de psycholoog bij de huisarts genoemd. Daar zal je een aantal korte sessies krijgen, waarbij er vooral heel klachtgericht met je gewerkt zal worden. Er wordt vooral gekeken naar het hier en nu en naar hoe je dingen anders kunt doen. Voor sommigen kan dit helpend genoeg zijn en kunnen ze zelf weer verder.

Als echter na die paar korte sessies blijkt dat je er onvoldoende aan gehad hebt, maakt de POH-GGZ de inschatting of er een doorverwijzing nodig is naar een psycholoog. Daarbij wordt er gekeken naar de ernst van jouw klachten. Soms zijn de klachten zo heftig of belemmerend, dat er gesproken kan worden van een stoornis. Denk aan een paniekstoornis, depressieve stoornis of een persoonlijkheidsstoornis. In dat geval zal de POH voldoende redenen zien om jou door te verwijzen.

Natuurlijk ligt die keuze alsnog volledig bij JOU. Je aanmelden bij een psychologenpraktijk kan een grote stap zijn en de gedachte aan een diagnose kan afschrikken. Om nog maar niet te spreken van de enorme wachtlijsten waar je tegenwoordig mee te maken krijgt.

Een ander scenario is dat er ook kan worden geconstateerd dat je eigenlijk nog net te goed functioneert om je aan te melden bij een psycholoog. Lekker is dat.. De sessies bij de POH-GGZ hebben je onvoldoende gebracht, maar je komt niet in aanmerking voor een doorverwijzing voor verdere hulp.

Dan kun je je gaan verdiepen in coachingstrajecten. Grote kans dat als je aan die zoektocht begint, je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zóveel coaches. Het is geen beschermde titel, dus iedereen mag zichzelf coach noemen. Dus ook de slager op de hoek. Hoe weet je nou dat je bij een goede terechtkomt?

EEN MOOIE MIDDENWEG

Stel je eens voor:

Je hebt de mogelijkheid om binnen 2 weken al terecht te kunnen bij een ervaren hulpverlener. Zonder dat je eerst een doorverwijzing nodig hebt van je huisarts en zonder dat er een diagnose gesteld hoeft te worden. De hulpverlener heeft jarenlang als psycholoog én als POH-GGZ én als coach gewerkt. 

Daarnaast heb je de mogelijkheid om eerst een half uur lang helemaal gratis te overleggen met deze hulpverlener. Om er zeker van te zijn dat je aan het goede adres bent. Daarna heb je de volledige regie over hoe vaak je een afspraak wilt. Je kunt ieder moment stoppen of je kunt er juist nog een extra afspraak aan vastplakken.

Ik ben die hulpverlener en ik kan jou deze mooie middenweg aanbieden!

Deel deze blog

Robbin

Recente berichten

Boosheid: 5 manieren om ermee om te gaan

Boosheid is een emotie met een belangrijke functie. Het helpt je namelijk om voor jezelf…

4 maanden geleden

Verdriet: hoe ga je ermee om?

Wat is nou eigenlijk het nut van verdriet? En hoe kan je er op een…

7 maanden geleden

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen? (vervolg)

Slaap jij slecht? En heb je al van alles geprobeerd? Deze verrassende tip kan voor…

12 maanden geleden

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen?

Last van slaapproblemen? Deze praktische tips helpen jou op weg. Ik neem je mee in…

12 maanden geleden

Zelfzorg: Wat is het en hoe doe je dat?

Lees meer over de 3 belangrijkste aspecten van zelfzorg. Als dit niet goed zit bij…

1 jaar geleden

Sorry zeggen: hoe doe je dat eigenlijk?

Betekenisvol en oprecht 'sorry' zeggen is een hele kunst. Er zijn een aantal belangrijke dingen…

1 jaar geleden