Robbin
Ben jij een kameleon?
Een kameleon is een bijzonder diertje dat zich voortdurend aanpast aan zijn omgeving. Een wonderlijk natuurverschijnsel. Voor de kameleon is het een zeer bruikbare eigenschap. Door zich aan te passen, valt hij weg in zijn omgeving en dat maakt hem een minder makkelijke prooi. Hierdoor vergroot hij zijn overlevingskansen.
Vanuit dit perspectief is het goed als je je aan kan passen aan je omgeving. Vertaald naar ons leven, zorgt aanpassen ervoor dat je niet uit de toon valt en beter opgaat in een groep. Je hoort er dan meer bij, wat een hoop voordelen oplevert:
- Gevoel van verbondenheid en ondersteuning
- Verhoogd gevoel van eigenwaarde
- Betere geestelijke gezondheid: minder stress, meer rust
- Groeimogelijkheden doordat je leert van anderen
- Kans om een steentje bij te dragen aan een gemeenschap
Je kunnen aanpassen is dus erg belangrijk voor je welzijn en ontwikkeling.
Maar….. Er zijn grenzen.
Zoals met alles wat we overmatig doen, is overmatig aanpassen ook niet goed voor je.
- Zo kun je voor je gevoel je eigen identiteit verliezen, niet meer weten wat je zelf wilt en wie je zelf eigenlijk bent. Je zelfvertrouwen wordt hierdoor minder.
- Door je steeds maar aan te passen en met alle winden mee te waaien, verlies je stabiliteit in je leven.
- Waar gezond aanpassen een positief effect heeft op je geestelijke gezondheid, zorgt overmatig aanpassen juist voor stress en angst. Dit kan vooral het geval zijn als je geen controle hebt over de veranderingen of als je voortdurend moet voldoen aan de verwachtingen van anderen.
- Je steeds maar aanpassen gaat ten koste van je vermogen om effectief beslissingen te nemen. Je wordt besluiteloos. Lees ook mijn blog over keuzestress.
- Tot slot kan het je persoonlijke groei in de weg staan. Je kan je bijvoorbeeld minder geneigd voelen om nieuwe ervaringen op te doen of je eigen grenzen te verleggen.
Als je je voortdurend aanpast, raak je uiteindelijk jezelf kwijt.
Ben jij een kameleon? En tot hoever ga jij in het je aanpassen?