Robbin
Aarden
Inmiddels weer een paar jaren geleden kreeg ik van een hulpverlener te horen dat ik te veel in mijn hoofd zat en dat ik meer mocht leren ‘aarden’. Ik snapte toentertijd totaal niet wat ze daarmee bedoelde en vond het vooral iets heel zweverigs. Inmiddels ben ik zelf die hulpverlener die tegen haar cliënten zegt dat aarden van belang is. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld? Hoe doe je dat? En waarom is het zo belangrijk? Daar hoop ik je meer over uit te leggen.
Aarden (of gronden) betekent niets anders dan contact maken met de grond/het aardoppervlak. Bewust met je aandacht bij je voeten op de grond zijn. Dat is in onze samenleving echter een grote uitdaging, omdat er een groot beroep wordt gedaan op ons hoofd/verstand en we maar weinig aandacht hebben voor ons lijf. We worden continu blootgesteld aan prikkels, wat tot stress, spanning, angsten en depressiviteit kan leiden. Dit leidt allemaal af van het goed in contact staan met de aarde.
Er bestaan echter ook samenlevingen die een stuk dichter bij de natuur staan, die meer in contact staan met de aarde en met hun gevoel. In die samenlevingen komen welvaartsziekten zoals burn-out, chronische vermoeidheid, obesitas en depressie nauwelijks voor.
Niet goed in contact staan met de aarde, kan leiden tot:
- Angstig en onzeker gedrag, terwijl er geen duidelijke aanleiding is
- Moeite met concentreren
- Heftige emoties zoals huilbuien en boosheid, die vanuit het niets lijken te komen
- Vermoeidheid
- Of juist een overvloed aan energie die je niet kwijt lijkt te kunnen
- Koude handen en voeten
- Stress en spanning
- Veel onrust in je hoofd door piekergedachten
De term ‘aarden’ wordt vaak gezien als iets zweverigs. Dat vond ik jaren geleden dus ook. Ik wilde graag een wetenschappelijke onderbouwing. Nog steeds vind ik dat fijn, want ik wil vaak alles kunnen begrijpen. Er zijn gelukkig steeds meer wetenschappelijke studies die het belang van aarden laten zien. In het kort komt het erop neer dat alles is opgebouwd uit energie, zo ook de aarde. De subtiele elektrische lading van de aarde blijkt een positief effect te hebben op onder andere ons lichamelijke en energetische welbevinden en mentale stabiliteit.
Hoe kun je aarden?
De eenvoudigste manier is door op je blote voeten te lopen. En dan het liefst in de natuur. Kun je het gevoel oproepen van met je blote voeten op het strand lopen? Het even lekker uitwaaien aan zee en het zand tussen je tenen? Mocht je daar niet zo’n fan zijn, dan is wandelen door het bos ook een hele fijne. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zogeheten ‘blote voetenpaden’ die door Nederland lopen. Deze paden bestaan uit verschillende ondergronden en zijn speciaal bedoeld om meer in contact te staan met de aarde.
Probeer bij iedere stap die je zet de ondergrond te voelen. Wat voel je allemaal? De natuur geeft een natuurlijke prikkel af die ons lichaam weer herstelt.
Geen tijd om de natuur in te gaan? Ook thuis kun je aarden. Zo kun je bijvoorbeeld de mindfulnessoefening ‘Bodyscan’ doen, waarbij de focus ligt op stilstaan bij je lijf. Ook zijn er verschillende yoga-oefeningen die gericht zijn op aarden.