Waardevol Gevoel | Blog | Knuffeltherapie | De voordelen van knuffelen
Picture of Robbin

Robbin

Knuffeltherapie

Niet lekker in je vel? Knuffelen is een eenvoudige en effectieve manier om je beter te voelen! Wil je weten waar het allemaal bij helpt?

Denk nou niet gelijk aan boomknuffelen of knuffelen met koeien. Ik heb het over knuffelen in het algemeen. Of dat nou met je partner, je kind, huisdier, ouders, vriend(in), knuffelbeest of toch wel een boom is, knuffelen is hartstikke goed voor je! En zouden we veel meer mogen doen.

Een knuffel is niet alleen lekker, maar het heeft daadwerkelijk effect op onze gezondheid en welzijn. Het is een hele eenvoudige en effectieve manier om ons beter te voelen en ook gezonder te zijn.

Het eerste voordeel is dat knuffelen gevoelens van stress aanzienlijk vermindert. Het zorgt er namelijk voor dat het cortisolgehalte (het stresshormoon) in ons lijf verlaagd wordt. Daarnaast zorgt het juist voor een verhoging van het gelukshormoon oxytocine. 

Verder kan een heerlijke knuffel onze stemming verbeteren, doordat de productie van serotonine (een ander gelukshormoon) toeneemt. Dit hormoon draagt ook bij aan meer zelfvertrouwen.

Een hele goede reden om elke avond lekker lepeltje lepeltje te liggen of je hond of kat lekker bij je te laten slapen, is dat knuffelen ook kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van jouw slaap. Lekker kroelen werkt kalmerend en geeft ons het gevoel van veiligheid en comfort. Een perfect recept om een fijne nacht te hebben.

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, kan een omhelzing onze band met anderen versterken en verdiepen. We creëren er namelijk een gevoel van verbondenheid en affectie mee.

Last but not least: knuffelen vermindert pijn. Daar helpen zowel het eerder genoemde oxytocine als serotonine bij.

Knuffel er dus lekker op los. Niet alleen goed voor jezelf, maar je helpt er ook een ander mee!

Deel deze blog

Scroll naar boven