Waardevol Gevoel | Traject Uit je hoofd, in je hart
Picture of Robbin

Robbin

Ik ben je dankbaar

Wil je lekkerder in je vel zitten? Beter slapen? Meer verbinding voelen? Oefen dan dagelijks met dankbaar zijn. Lees hier hoe!

Sta jij weleens stil bij de mensen of dingen waar je dankbaar voor bent? En als je daar dan bij stilstaat, voel je die dankbaarheid dan ook in je lijf?

De reden dat ik je deze vragen stel, is omdat er een grote kracht schuilt in dankbaarheid. Door regelmatig stil te staan bij waar je dankbaar voor bent en dit ook écht voelt, help je jezelf op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.

Positieve effecten van dankbaarheid

1. Het vermindert stress

2. Het vermindert depressieve gevoelens en gedachten: Door je te richten op de positieve aspecten van je leven, verleg je de focus van negatieve gedachten naar positieve gedachten.

3. Het vergroot je geluk: Dankbaarheid zorgt ervoor dat je meer tevredenheid ervaart en voldoening ervaart. Door hier regelmatig mee te oefenen, ontwikkel je een positievere kijk op de wereld.

4. Het verbetert de kwaliteit van je slaap: Als je voor het slapengaan stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent, kalmeer je je geest en krijgen piekergedachten  minder de kans.

5. Het verbetert je relaties: Door je waardering en dankbaarheid te uiten naar je vrienden, familie of collega’s versterk je de band die je met hen hebt en vergroot je het gevoel van vertrouwen in elkaar. Het creëert een positieve sfeer en moedigt wederkerigheid aan.

6. Het helpt bij het opbouwen van veerkracht: Het stelt ons in staat om zelfs in moeilijke tijden positieve aspecten te vinden en ons te richten op wat wel goed gaat. Dit helpt ons om beter om te gaan met tegenslagen en uitdagingen.

7. Het zorgt voor meer zelfwaardering: Dankbaarheid helpt ons om ons te richten op onze eigen positieve eigenschappen en prestaties. Het stelt ons in staat om onszelf meer te waarderen en te erkennen, wat kan leiden tot een verhoogd gevoel van eigenwaarde.

8. Het verbetert je fysieke gezondheid: Mensen die dankbaarheid beoefenen, hebben vaak een beter immuunsysteem, lagere bloeddruk en ervaren minder pijnklachten.

Volgens mij meer dan genoeg redenen om vandaag al te starten met het stilstaan bij waar jij dankbaar voor bent. Je hoeft daar echt geen uren mee bezig te zijn, het kan al in 10 minuten per dag.

Een mooi moment daarvoor is bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Je kunt dan mooi even terugkijken op je dag en focussen op de positieve aspecten ervan. Daarna kun je met een ontspannen gevoel lekker slapen.

Manieren waarop je dankbaarheid kunt beoefenen

1. Zo kun je een dankbaarheidsdagboekje bijhouden, waarin je 3-5 dingen per dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dat kan al dat lekkere kopje koffie in de ochtend zijn, of dat de zon schijnt. Het hoeft niet iets groots te zijn.

2. Een andere manier is om een brief te schrijven aan iemand die je dankbaar bent. Je hoeft die brief niet eens echt te versturen. Het opschrijven van waarom je iemand dankbaar bent, kan je al positieve effecten bezorgen.

3.Verder zou je eens kunnen mediteren. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en denk aan de dingen waarvoor je dankbaar bent. Visualiseer ze en voel de positieve emoties die ermee gepaard gaan. Laat dankbaarheid door je hele lichaam stromen.

4. Naast mediteren kun je ook denken aan mindfulness: het stilstaan bij het hier en nu. Als je buiten loopt, sta dan eens stil bij de wind door je haren, de vogeltjes die je hoort fluiten, de zon die misschien fluit. Door daarop te focussen en daar dankbaar voor te zijn, kun je er extra van genieten.

5. Wat je ook kunt doen is je dankbaarheid delen. Spreek eens naar een ander uit waar je dankbaar voor bent. Dat kan dankbaarheid zijn voor die desbetreffende persoon, maar je kunt ook je dankbaarheid voor iets anders delen met diegene. Wat je ook deelt, het zorgt sowieso voor meer positiviteit in jullie relatie en het kan jullie band versterken.

6. Tot slot, en dat is misschien wel gelijk de lastigste, is om dankbaarheid te tonen voor de momenten die anders liepen dan je had gehoopt of verwacht. Juist van dit soort uitdagingen in ons leven, leren we een hele hoop. Wees dankbaar voor de lessen die je kunt leren uit deze moeilijke situaties. Het veranderen van je perspectief kan je helpen dankbaarheid te vinden, zelfs in moeilijke tijden.

Waar ben jij allemaal dankbaar voor?

Deel deze blog

Scroll naar boven