Waardevol Gevoel | Blog | Waarom emoties zo belangrijk zijn
Picture of Robbin

Robbin

Emoties: ‘doe mij alleen maar de fijne’

Een wereld zonder boosheid, verdriet en angst klinkt fantastisch, maar niets is minder waar. Je leven verliest kleur zonder deze emoties.

Als we het voor het kiezen hadden, zouden de meeste mensen ervoor kiezen om alleen nog maar de emotie ‘blij’ te voelen. Wie wil er nou niet blij zijn, overal van kunnen genieten, altijd tevreden zijn en een gelukzalig gevoel hebben. Alle andere emoties, zoals verdriet, angst en boosheid, mogen lekker wegblijven.

Stel je eens voor, morgenochtend word je wakker in een wereld waar verdriet, angst en boosheid niet bestaan. Dat klinkt je misschien als muziek in de oren. Geen moeilijke gevoelens meer om met je mee te dragen. Dat klinkt als een heerlijk luchtig leven.

Er is geen angst, dus je durft alles aan. Er is geen boosheid, dus geen ruzies en conflicten meer. Er is geen verdriet, dus geen pijn en zwaarmoedigheid meer. Dat klinkt fantastisch, maar je voelt waarschijnlijk al dat er een grote MAAR aan zit te komen.

IN EEN WERELD ZONDER….

…angst, ben je nooit meer op je hoede. Ben je niet meer in staat om te vluchten in geval van gevaar en dreiging. Je wordt roekeloos, want je ziet nergens meer de risico’s en consequenties van. Dat betekent dat iedereen geen enkele rem meer heeft. En dat zal leiden tot 1 grote chaos.

…verdriet, kun je nooit meer rouwen om degenen die je liefhebt. Je bent niet meer in staat om pijnlijke gebeurtenissen te verwerken. Een leven zonder verdriet, is een leven zonder diepgang. Zonder de dalen, zul je de pieken ook minder ervaren. Je zult merken dat ook jouw relaties met anderen minder diepgang kennen, omdat je geen leed meer met elkaar kunt delen.

…boosheid, zijn er geen grenzen. Dat betekent dat iedereen kan over elkaar heen kan walsen, want de ander wordt toch niet boos. Zonder boosheid kun je niet voor jezelf opkomen, kun je de ander niet begrenzen. Een grenzeloze wereld is een gevaarlijke, onveilige wereld.

Hoe vervelend het ook kan zijn om je angstig, onzeker, verdrietig of boos te voelen; al deze emoties zijn van levensbelang. Ze hebben allen een hele belangrijke functie en ze brengen je meer dan je denkt: diepgang, verbinding, liefde, saamhorigheid, veiligheid.

Je leven zou aan kleur verliezen als je geen verdriet, angst en boosheid meer zou voelen.

De volgende keer dat je je verdrietig/angstig/onzeker/boos voelt en je daarvan baalt, bedenk je dan dat deze gevoelens een hele belangrijke waarde hebben. Ze hebben je iets belangrijks te vertellen. Geef ze de ruimte, laat ze er zijn. Ze geven je leven richting en kleur.

Deel deze blog

Scroll naar boven