Robbin
Sorry zeggen: hoe doe je dat eigenlijk?
Hoe vaak heb jij deze week al een ‘sorry’ gehoord? En hoe vaak heb je het zelf al gezegd? De meeste mensen zeggen het met enige regelmaat. Soms heel bewust, maar vaak ook onbewust. En soms zeggen we het zelfs zo vaak, dat de verontschuldiging aan kracht verliest. Of helemaal niet meer oprecht overkomt. Of het blijkt eigenlijk niet echt gemeend te zijn, maar is eerder een stopwoordje geworden.
De kunst van het sorry zeggen
Wil je op een goede manier ‘sorry’ zeggen, let dan op de volgende aspecten:
1. Oprechtheid: Een oprechte verontschuldiging komt vanuit je hart. Door empathie en respect te tonen voor de gevoelens van de ander en door te laten zien dat je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, krijgt jouw ‘sorry’ echt betekenis en is deze van waarde. Het is essentieel om een verontschuldiging niet te zien als een formaliteit. Dus zeg geen ‘sorry’ omdat het hoort of als je het toch niet meent. Dan komt deze niet oprecht over.
2. Wees specifiek: Het is cruciaal om specifiek te zijn bij het uiten van spijt. Benoem wat je precies verkeerd hebt gedaan en waarom het verkeerd was. Dit helpt de andere persoon te begrijpen dat je de situatie serieus neemt en laat zien dat je hebt nagedacht over je gedrag. Bijvoorbeeld: ‘Het spijt me dat ik naar je uitviel, dat was niet terecht. Je probeerde me alleen maar te helpen.’
3. Vermijd excuses en rechtvaardigingen: Het is verleidelijk om excuses aan te dragen of je gedrag te rechtvaardigen wanneer je ‘sorry’ zegt, maar dit verzwakt de oprechtheid van je verontschuldiging. Doe dus liever geen uitspraken als: ‘Sorry dat ik niet zo aardig tegen je deed, maar ik heb niet zo lekker geslapen.’ Het is beter om je te concentreren op het erkennen van de impact van je acties op de ander en hoe het hen heeft beïnvloed. Dus: ‘Het spijt me dat ik tegen je schreeuwde. Ik snap dat je daar van schrok. Dat had ik niet moeten doen.’
4. Luister naar de ander: Waak ervoor dat jouw verontschuldiging een monoloog gaat worden. Hoe meer verhaal jij om je sorry heen bedenkt, hoe meer deze aan kracht en oprechtheid verliest. Geef de andere persoon de ruimte om hun gevoelens te uiten en luister actief naar wat ze te zeggen hebben. Het kan moeilijk zijn om te horen hoe jouw acties anderen hebben beïnvloed, maar het helpt om de situatie beter te begrijpen en empathie te tonen.
5. Herstel het vertrouwen: Woorden alleen zijn soms niet genoeg. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om acties te ondernemen om het vertrouwen te herstellen. Toon door je gedrag dat je aan jezelf werkt en dat je de ander respecteert. ‘Het spijt me dat ik onze afspraak alweer vergeten ben. Ik ga het nu gelijk in mijn agenda zetten als we iets afspreken, en ik zorg dat ik een reminder krijg.’
6. Leer van je fouten: Fouten maken is menselijk, maar het vermogen om ervan te leren en te groeien is wat ons onderscheidt. Neem de tijd om te reflecteren op je acties en bedenk hoe je in de toekomst vergelijkbare situaties kunt vermijden. Peil ook bij de ander of dat voor hem/haar een goede oplossing is.
7. Zelfvergeving: Het kan moeilijk zijn om ‘sorry’ tegen anderen te zeggen, maar soms is het nog moeilijker om onszelf te vergeven. Wees niet te hard voor jezelf. Ieder mens maakt fouten, niemand is volmaakt. Probeer mild te zijn naar jezelf en te zien dat je er alleen maar van kunt leren.
‘Sorry’ zeggen kan dus best een uitdaging zijn. Het kan ook heel kwetsbaar voelen. Je spijt betuigen is geen teken van zwakte, maar juist van moed en volwassenheid! Het laat namelijk zien dat je bereid bent om jouw verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en je relaties te koesteren.
Laten we ‘sorry’ zeggen wanneer het nodig is, met oprechtheid en empathie, en samen werken aan sterkere en gezondere verbindingen met anderen.