Waardevol Gevoel | Zelfzorg: Wat is het en hoe doe je het?
Picture of Robbin

Robbin

Zelfzorg: Wat is het en hoe doe je dat?

Lees meer over de 3 belangrijkste aspecten van zelfzorg. Als dit niet goed zit bij jou, dan is het niet gek dat je niet lekker in je vel zit.


‘Het wordt eens tijd dat je jezelf op nummer 1 zet!’ 
‘Je moet wel beter voor jezelf gaan zorgen hoor.’ 
‘Pak je wel goed je rust?’

Jajaja, nu weten we het wel. Als we heel eerlijk zijn, hebben ze geen ongelijk. We staan niet bovenaan onze eigen prioriteitenlijst. We zijn eerder geneigd onszelf weg te cijferen. We mogen inderdaad leren om wat beter voor onszelf te zorgen. 

Maar hoe doe je dat? Wat bedoelt toch iedereen met zelfzorg?

Laten we eerst eens even beginnen bij de basis, welke bestaat uit 3 belangrijke aspecten, namelijk:
1. Eten
2. Slapen
3. Bewegen

Je kunt er eigenlijk van uitgaan dat als het met tenminste één van bovenstaande niet zo goed gesteld is, je waarschijnlijk ook niet zo lekker in je vel zit. Laten we ze eens een voor een bekijken.

eten

Voedsel is onze belangrijkste energiebron. Als we weinig hebben gegeten, voelen we ons vaak futloos en zwak. We merken minder energie te hebben, zijn minder goed vooruit te branden. En wat dacht je van het korte lontje? De term ‘hangry’ bestaat niet voor niets.

In het kader van goed voor jezelf zorgen, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen te krijgen op de dag. Hoe dat er precies voor jou uitziet en wat jouw lijf precies nodig heeft, kun je eventueel met hulp van een diëtiste of een orthomoleculair arts uitzoeken. 

Neem in ieder geval tijd voor alle eetmomenten. Blijf niet achter je computer zitten, maar neem echt pauze van je werk. En probeer met aandacht te eten. Zo voel je ook aan beter wanneer je genoeg gegeten hebt.

slapen

Je hebt vast weleens gehoord dat een mens gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Recentere onderzoeken hebben uitgewezen dat we ook kunnen volstaan met minder slaap, mits de kwaliteit van de slaap maar goed is. Hierover lees je meer in mijn volgende blog.

Verder is het belangrijk dat jouw slaapkamer een fijne, rustige plek is. Vraag jezelf eens het volgende af: 

– Is het donker genoeg in je slaapkamer of sijpelt er nog veel licht naar binnen?
– Gebruik je je slaapkamer enkel om te slapen (en voor seks) of kijk je er ook televisie?
– Is het stil genoeg om te slapen of word je regelmatig wakker van geluiden?
– Is de temperatuur aangenaam? Is het niet te warm?
– Heb je een goed matras en kussen, die je op de juiste plekken ondersteunen?
– Allemaal factoren die bijdragen aan een goede nachtrust.

bewegen

Minimaal een half uur per dag bewegen is goed voor je. Dat hoeft niet per se een 5 kilometer run te zijn, dat mag ook gewoon een blokje om zijn. 

Beweging draagt bij aan een betere fysieke én mentale gezondheid. Het helpt bij het jezelf wat meer op gewicht houden, flexibel blijven, versterking van botten en spieren en het houdt je hart gezonder. Door te bewegen maken onze hersenen allerlei stofjes aan, die ervoor zorgen dat we beter gestemd zijn. Ook helpt het ons om beter te slapen.

Nog meer zelfzorg

Bovengenoemde drie elementen zijn ontzettend belangrijk als het gaat om onze gezondheid. Maar zelfzorg omvat meer dan gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen. Zelfzorg gaat ook over de manier waarop je tegen jezelf praat. Je kunt je voorstellen dat als je steeds ongelofelijk kritisch bent richting jezelf en jezelf voortdurend loopt af te katten, dat dit niet helpend is om lekker in je vel te zitten. Met compassie en vriendelijkheid help je jezelf veel meer.

Naast de manier van praten tegen jezelf, gaat zelfzorg ook over de rustmomenten die je jezelf gunt. Hoe jouw perfecte rustmoment eruit ziet, is geheel aan jou. Waar de ene graag met een mooi boek gaat zitten, vindt de ander het veel fijner om te tekenen, te wandelen in de natuur, te schilderen of te puzzelen. Kies in ieder geval een activiteit waarbij je niet hoeft te presteren, maar waarbij je rustig aan mag doen en niets hoeft te bereiken.

Als je dit allemaal hebt gelezen: Hoe is het met jouw zelfzorg gesteld?

Deel deze blog

Scroll naar boven