Robbin
Winterdip: hoe kan jij de donkere dagen trotseren?
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: als je wekker ‘s ochtends af gaat, is het gewoon nog donker buiten. Het liefst draai je je nog even lekker om, want je voelt je nog te moe om al op te staan. En het idee dat je je warme bedje moet verruilen voor de kou, is ook niet echt uitnodigend.
Als het je dan eenmaal gelukt is om toch op te staan, zie je dat het buiten grijs en regenachtig is. Niet heel bevorderlijk voor je humeur. De wereld ziet er zó grauw en somber uit. Was het maar alweer lente..
Herkenbaar? Je bent in ieder geval niet de enige! Ruim een miljoen Nederlanders zijn gevoelig voor deze donkere dagen. En bij nog zo’n 480.000 Nederlanders ontwikkelt het zich tot een echte depressie.
Heb jij last van een winterdip of een winterdepressie?
Ook al staat er ‘winter’ in de naam, je kunt er in de herfst al last van ondervinden. Wanneer je last hebt van de zogenaamde winterdip, merk je dat je humeur afhangt van het weer. Is het een zonnige dag, dan lijkt het wel alsof de wereld in 1 klap een heel stuk mooier is. Je voelt je gelijk energieker en gemotiveerder. Echter op dagen dat het grijs en regenachtig is, zakt je stemming naar een dieptepunt. Je merkt minder zin te hebben om naar buiten te gaan en je wordt minder actief. Het ‘s ochtends opstaan wordt lastiger en het kost je meer moeite om naar je werk te gaan.
Wanneer er sprake is van een winterdepressie, kun je dat merken aan de volgende klachten: somberheid, verlies in interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten, energieverlies, vermoeidheid, slaapproblemen, meer of minder eetlust, concentratieproblemen, onzekerheid, negatiever zelfbeeld, schuldgevoelens en soms ook terugkerende gedachten aan de dood. Om van een winterdepressie te kunnen spreken, moeten deze klachten langer dan twee weken aanhouden, en moet het twee achtereenvolgende jaren voorkomen.
Bovengenoemde klachten kun je in het voorjaar of in de zomer ervaren. Wanneer je hier last van hebt, ongeacht welk seizoen het is, kun je spreken van een depressie.
Tips om de donkere dagen beter door te komen
- Doordat het slechtere weer niet echt uitnodigt om naar buiten te gaan, ben je waarschijnlijk geneigd om binnen te blijven. Heel begrijpelijk, maar je gaat je er niet beter door voelen. Probeer dagelijks even naar buiten te gaan. Dat hoeft geen urenlange wandeling te worden. Een kwartiertje de deur uit is al een mooie stap!
- Donkere dagen; het klinkt zo donker.. Probeer zelf eens wat lichtpuntjes te creëren. En dan bedoel ik niet de gezellige kaarsjes en kerstverlichting, maar het inplannen van leuke activiteiten. Het is fijn om iets te hebben waar je naar uit kan kijken. Dus plan een bezoekje aan het theater, ga met een vriend(in) naar de bioscoop, drink een kop koffie buiten de deur, kom volledig tot rust met een dagje sauna. Hoe meer lichtpuntjes jij op deze manier creëert, hoe makkelijker de donkere dagen je afgaan.
- Hoe lekker het je ook kan smaken, doe eens wat rustiger aan met koffie en alcohol. Beiden zijn niet bevorderlijk voor je humeur als je je al somber voelt. Ze versterken het gevoel juist en kunnen de donkere dagen nog donkerder maken.
- Zorg voor voldoende nachtrust, maar sla daar niet in door. Begrijpelijk dat je de neiging hebt om al lekker vroeg je bed in te kruipen, maar dat zorgt er vaak niet voor dat je ook beter slaapt. En blijf ook ‘s ochtends niet te lang in bed liggen. Hoe meer tijd jij doorbrengt in je bed, hoe slechter de kwaliteit van jouw slaap wordt. Slaap je slecht en zou je daar wat tips voor willen? Lees dan eens mijn blog over slaapproblemen.
Wat als je er niet alleen uitkomt?
Heb je bovenstaande al allemaal eens geprobeerd en merk je dat het onvoldoende helpt? Of merk je dat je er wel wat hulp bij kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen hoe je de donkerte kunt trotseren.