Waardevol Gevoel | Blog | 5 manieren om om te gaan met boosheid
Foto van Robbin

Robbin

Boosheid: 5 manieren om ermee om te gaan

Boosheid is een emotie met een belangrijke functie. Het helpt je namelijk om voor jezelf op te komen. Maar hoe ga je er eigenlijk op een gezonde manier mee om? Hieronder geef ik je 5 manieren.

Boosheid is net als angst, verdriet en blijheid een basisemotie. Het kent vele gradaties, lopend van licht geïrriteerd tot razend van woede. Vaak wordt boosheid geassocieerd met agressie en geweld en daardoor heeft het een vrij slecht imago. En dat is onterecht!

Omdat boosheid gezien wordt als een lelijke emotie, stoppen de meeste mensen het diep weg. Echter komt er altijd een moment dat het zo lang is opgekropt, dat het er ineens ongecontroleerd uitknalt. Misschien herken jij dat ook wel? Dat je razend kan worden om eigenlijk iets heel kleins. En grote kans dat je je na afloop schaamt en je schuldig voelt. De emotie boosheid komt dan wederom in een slecht daglicht te staan.

Wat heb je dan eigenlijk aan boosheid?

Net als alle andere emoties, heeft boosheid een hele belangrijke functie. Wanneer je je boos voelt, betekent dat namelijk dat jouw grens is overschreden. Dat kan zijn doordat iemand jou respectloos heeft behandeld, doordat er iets onrechtvaardigs is gebeurd of doordat jij je niet gezien voelt door de ander. Boosheid laat jou dus weten wanneer je grens bereikt is. En het helpt je om hiervoor op te komen.

Wat je misschien weleens gemerkt hebt, is dat boosheid je een krachtig gevoel geeft. Je voelt je even niet onzeker, maar juist groot en sterk, en klaar voor de aanval. En laat dat nou net zijn wat nodig is om voor jezelf op te komen. Je wilt alleen niet dat het er ongecontroleerd en buitenproportioneel uitkomt. Dus is het zaak om te leren hoe jij wél gebruik kan maken van de kracht van boosheid, zonder jezelf daarin helemaal te verliezen.

5 manieren om om te gaan met boosheid

Boosheid is niets anders dan energie. Energie die het nodig heeft om de ruimte te krijgen. Hoe meer en hoe langer jij je boosheid opkropt, hoe meer energie zich opbouwt in jouw lijf. Op een gegeven moment heb je een teveel aan energie opgebouwd en is er een ontlading nodig. En dat is die ongecontroleerde woede-uitbarsting.

Wat als je er niet alleen uitkomt?

Soms ben je zo ongelofelijk boos en schuilt er zoveel pijn en verdriet achter, dat het lastig is om het kwijt te raken. In dat geval kan het fijn zijn om hier hulp bij te zoeken. In een aantal gesprekken met mij kun je meer zicht krijgen op waar jouw boosheid over gaat en kunnen we kijken hoe jij op een fijne, gecontroleerde manier uiting eraan kan geven.

Deel deze blog

Scroll naar boven