Waardevol Gevoel | Psycholoog in Gorinchem | Verdriet: hoe ga je ermee om?
Foto van Robbin

Robbin

Verdriet: hoe ga je ermee om?

Wat is nou eigenlijk het nut van verdriet? En hoe kan je er op een gezonde manier mee omgaan? Dat kun je hier lezen.

Verdriet is één van de basisemoties en is universeel. Het maakt niet uit naar welk land je gaat of in welke cultuur je komt; ieder mens kent verdriet. Wat je misschien wel gemerkt hebt, is dat niet iedereen zijn verdriet laat zien. Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij. Ze ervaren het als een teken van zwakte en schamen zich er voor. Of ze zijn bang voor de pijn die erbij komt kijken of dat wanneer ze eenmaal beginnen, ze nooit meer kunnen stoppen. Het liefst stoppen ze hun verdriet zo ver mogelijk weg. Misschien zie jij dat ook wel terug in jouw omgeving, of herken je het bij jezelf.

Het wegstoppen van verdriet is een begrijpelijke reactie, maar is op de lange termijn geen goede en gezonde manier om om te gaan met verdriet. Hoe je er wel op een gezonde manier mee kan omgaan, leg ik je zo uit, maar eerst wil ik nog even stilstaan bij de volgende vraag: Wat is verdriet nou eigenlijk en wat heb je eraan? 

Het lijkt misschien een nutteloze emotie, maar dat is het absoluut niet. Verdriet is een emotionele reactie op verlies, teleurstelling, pijn of ongelukkige gebeurtenissen in het leven. Het voelen van verdriet heeft vele functies en zelfs voordelen! Deze zet ik voor jou op een rij.

Functies van verdriet

verdriet wegstoppen

In eerste instantie lijkt wegstoppen een hele handige manier om geen teleurstelling of pijn te hoeven ervaren. Doordat je het wegdrukt, lijkt het er even niet te zijn. Maar het tegendeel is het geval. De pijn en het verdriet zitten er weldegelijk nog. Het zit opgeslagen in je lichaam. 

Het opgeslagen verdriet is best een tijdje prima te dragen. Er komt echter een moment dat het te veel is opgestapeld en dan kun je er last van krijgen. Dit kun je merken doordat je veel spanning of stress ervaart, doordat je een korter lontje hebt en misschien zelfs woede-uitbarstingen. Ook kun je paniekaanvallen krijgen en kan het tot fysieke pijnklachten leiden.

Hoe je op een gezonde manier omgaat met verdriet

Nog een aantal geruststellende gedachten

Veel mensen zijn bang dat wanneer ze eenmaal stilstaan bij hun verdriet en gaan huilen, dat ze nooit meer kunnen stoppen. Een begrijpelijke gedachte, want verdriet kan als heel overweldigend worden ervaren. Maar weet dat er aan elk verdrietig moment een einde komt. Je kunt niet eindeloos blijven huilen. 

Je kunt het vergelijken met een golf. Het verdriet bouwt zich op, de golf wordt steeds groter en neemt toe aan kracht. Er komt een moment dat de golf op zijn hoogste punt is. Dan zul je het verdriet het sterkste voelen. Vervolgens slaat de golf om, komen de tranen en is er een enorme ontlading. De golf verliest aan kracht en wordt steeds kleiner, totdat het weer mee kabbelt met de zee. Dat is het moment dat je opluchting voelt en het verdriet gezakt is. 

Het kost veel minder energie om de golven te laten komen, dan om ze allemaal tegen te houden en weg te drukken. Door het verdriet er te laten zijn en je eraan over te geven, zorg je op de beste manier voor jezelf.

Deel deze blog

Scroll naar boven