Robbin
Verdriet: hoe ga je ermee om?
Verdriet is één van de basisemoties en is universeel. Het maakt niet uit naar welk land je gaat of in welke cultuur je komt; ieder mens kent verdriet. Wat je misschien wel gemerkt hebt, is dat niet iedereen zijn verdriet laat zien. Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij. Ze ervaren het als een teken van zwakte en schamen zich er voor. Of ze zijn bang voor de pijn die erbij komt kijken of dat wanneer ze eenmaal beginnen, ze nooit meer kunnen stoppen. Het liefst stoppen ze hun verdriet zo ver mogelijk weg. Misschien zie jij dat ook wel terug in jouw omgeving, of herken je het bij jezelf.
Het wegstoppen van verdriet is een begrijpelijke reactie, maar is op de lange termijn geen goede en gezonde manier om om te gaan met verdriet. Hoe je er wel op een gezonde manier mee kan omgaan, leg ik je zo uit, maar eerst wil ik nog even stilstaan bij de volgende vraag: Wat is verdriet nou eigenlijk en wat heb je eraan?
Het lijkt misschien een nutteloze emotie, maar dat is het absoluut niet. Verdriet is een emotionele reactie op verlies, teleurstelling, pijn of ongelukkige gebeurtenissen in het leven. Het voelen van verdriet heeft vele functies en zelfs voordelen! Deze zet ik voor jou op een rij.
Functies van verdriet
- Verdriet stelt je in staat om emotionele pijn en trauma's te verwerken. Het helpt je bij het begrijpen en accepteren van verlies of tegenslag.
- Verder kan verdriet leiden tot een groter begrip en empathie voor anderen die door vergelijkbare ervaringen gaan. Het kan je dichter bij elkaar brengen en relaties verdiepen.
- Verdriet moedigt je aan om na te denken over je leven, je keuzes en je relaties. Het draagt bij aan jouw persoonlijke groei.
- Verdrietig zijn en huilen kan je helpen bij het loslaten van vervelende gevoelens en kan uiteindelijk leiden tot acceptatie van een situatie.
- Zoals bij punt 3 aangegeven kan verdriet je aanzetten tot zelfreflectie. Vervolgens kan het een hele krachtige motivator zijn om jouw leven te veranderen en bepaalde dingen anders te gaan doen.
- Je hoort mensen weleens zeggen dat er zonder de dalen, ook geen pieken zijn. En daar zit wel wat in. Door moeilijke tijden te ervaren, kun je een diepere waardering ontwikkelen voor de goede momenten in het leven.
- Verdriet kan ook fysieke voordelen hebben. Het kan het genezingsproces bevorderen, bijvoorbeeld door stress te verminderen, wat op zijn beurt het immuunsysteem kan versterken. In jouw tranen zit namelijk het stresshormoon Cortisol. Door te huilen, huil je dus letterlijk de stress uit je lijf.
verdriet wegstoppen
In eerste instantie lijkt wegstoppen een hele handige manier om geen teleurstelling of pijn te hoeven ervaren. Doordat je het wegdrukt, lijkt het er even niet te zijn. Maar het tegendeel is het geval. De pijn en het verdriet zitten er weldegelijk nog. Het zit opgeslagen in je lichaam.
Het opgeslagen verdriet is best een tijdje prima te dragen. Er komt echter een moment dat het te veel is opgestapeld en dan kun je er last van krijgen. Dit kun je merken doordat je veel spanning of stress ervaart, doordat je een korter lontje hebt en misschien zelfs woede-uitbarstingen. Ook kun je paniekaanvallen krijgen en kan het tot fysieke pijnklachten leiden.
Hoe je op een gezonde manier omgaat met verdriet
- Maak bewust tijd voor jezelf. Trek je even terug en zorg dat je niet gestoord kan worden.
- Als je een fijne, rustige plek hebt gevonden, erken je vervolgens dat je je verdrietig voelt.
- Probeer het verdriet te voelen in je lijf. Richt al je aandacht erop. Mocht je je verdriet al te ver hebben weggestopt, dan kan het misschien lastig zijn om het verdriet te voelen. Wat je dan kunt doen, is het verdriet oproepen door bijvoorbeeld zielige muziek op te zetten of terug te denken aan iets wat je eerder verdrietig heeft gemaakt.
- Zodra je het verdriet voelt opkomen, is het enige wat je hoeft te doen het er te laten zijn. Probeer het niet tegen te houden of weg te drukken. Laat het maar opkomen en stromen.
- Wanneer het verdrietige gevoel wegebt en de eventuele tranen minder worden, zal er een gevoel van opluchting voor in de plaats komen. Ga niet gelijk terug tot de orde van de dag, maar neem nog even de tijd om op adem te komen en jezelf nog in de watten te leggen met een warm kopje thee of iets anders wat troostend, warm en fijn is.
Nog een aantal geruststellende gedachten
Veel mensen zijn bang dat wanneer ze eenmaal stilstaan bij hun verdriet en gaan huilen, dat ze nooit meer kunnen stoppen. Een begrijpelijke gedachte, want verdriet kan als heel overweldigend worden ervaren. Maar weet dat er aan elk verdrietig moment een einde komt. Je kunt niet eindeloos blijven huilen.
Je kunt het vergelijken met een golf. Het verdriet bouwt zich op, de golf wordt steeds groter en neemt toe aan kracht. Er komt een moment dat de golf op zijn hoogste punt is. Dan zul je het verdriet het sterkste voelen. Vervolgens slaat de golf om, komen de tranen en is er een enorme ontlading. De golf verliest aan kracht en wordt steeds kleiner, totdat het weer mee kabbelt met de zee. Dat is het moment dat je opluchting voelt en het verdriet gezakt is.
Het kost veel minder energie om de golven te laten komen, dan om ze allemaal tegen te houden en weg te drukken. Door het verdriet er te laten zijn en je eraan over te geven, zorg je op de beste manier voor jezelf.