Stress en burn-out
Voel je je rusteloos, vermoeid en continu gejaagd? En heb je last van spanningsklachten, zoals hoofdpijn, nek- of rugpijn? Dan is de kans vrij groot dat je last hebt van stress.
Dat hoeft niet per se een probleem te zijn als je net in een korte, drukke periode op je werk zit, of als het thuis net even wat hectischer is. Maar als die stress lang blijft aanhouden, en er weinig ruimte is om te ontspannen en op te laden, kan je te maken krijgen met een burn-out.
Een burn-out kun je herkennen aan dat alles als te veel voelt. Elke taak is er 1 te veel, je wordt al moe van de gedachte en raakt er ook (lichtelijk) van in paniek. Alles vliegt je aan. Je kunt moeilijk overzicht bewaren, bent emotioneel labiel en je lontje is enorm kort (als je er überhaupt nog 1 hebt).
Het voelt misschien als falen, omdat niks meer lukt, en je dat niet van jezelf gewend bent. Maar weet dat het de besten overkomt. Je hoeft je er niet voor te schamen en hoe moeilijk het ook is, schakel hulp in!
Wat is een burn-out nou eigenlijk?
Overbelast, overspannen, gestresst… Allemaal termen die gebruikt worden wanneer er gesproken wordt over een burn-out. Echter is een burn-out iets anders dan die hiervoor genoemde termen.
Een burn-out houdt in dat je al zeer lange tijd (dat kan zelfs járen zijn) onder grote stress staat, en dat er nauwelijks/geen momenten van ontspanning meer tegenover staan. Het lichaam is compleet uitgeput en is door al zijn energiereserves heen. Extreme vermoeidheid is dan ook de hoofdklacht bij een burn-out. Daarnaast is er vaak sprake van een heel scala aan lichamelijke klachten en mentale klachten. Deze kunnen zó belemmerend zijn, dat functioneren niet meer mogelijk is.
Ik zie mezelf nog zitten, op mijn werk achter mijn bureau. Een toenmalige collega kwam binnenlopen en vroeg hoe het met me ging. Vanuit het niets barstte ik in huilen uit. Het ging niet meer. Alles voelde als teveel, zelfs die ene onschuldige vraag van mijn collega.
De volgende dag verscheen ik gewoon weer op mijn werk. Ik kwam niet goed meer uit mijn woorden, had totaal geen overzicht meer over wat ik allemaal moest doen, ik had een ongelofelijke druk op mijn borst en als klapper op de vuurpijl moest ik wéér huilen toen er aan me gevraagd werd waarom ik weer op mijn werk verschenen was.
Hoezo waarom?! Ik ben toch verantwoordelijk voor al mijn cliënten? Ik kan ze toch niet in de steek laten? Lekkere psycholoog ben ik, dat ik het zelf allemaal niet meer aankan. Het voelde als falen. Ik voelde me een totale mislukking.
Uiteindelijk na aandringen van een collega heb ik me schoorvoetend ziekgemeld. Voor een weekje maar, hield ik mezelf voor. Daarna moest ik gewoon weer aan de bak vond ik.
Dat weekje thuis werden twee weken, werden vier weken, werden maanden.. Ik kon niet meer ontkennen dat ik te maken had met een burn-out en heb me er uiteindelijk aan over weten te geven.
Dat is de start geweest van een lange zoektocht naar mezelf. Naar mijn grenzen, naar dat kritische interne stemmetje, naar mijn waarden. Een pittige tijd, maar wel een waar ik met dankbaarheid op terugkijk. Zonder die enorme wake-up call van de burn-out, was ik niet zo dicht bij mezelf gekomen als ik nu ben.
Wat kan je eraan doen?
Of je nou gestresst, overspannen of burn-out geraakt bent, in alle gevallen is het goed om er niet in je eentje mee rond te blijven lopen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het proces daardoor alleen maar langer gaat duren.
Vanuit mijn ervaring als psycholoog, maar ook vanuit mijn persoonlijke ervaring, heb ik voor jou een behandeltraject ontwikkeld speciaal gericht op hoe je uit een burn-out kunt komen. In het behandeltraject ‘Word je stress de baas‘ wordt allereerst gekeken naar hoe er wat druk van de ketel gehaald kan worden. Als je nog niet thuis zit van je werk, dan kijken we naar hoe je een stapje terug kan doen. Ook kijken we naar of er privé wat ruimte gecreëerd kan worden. Dat lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar er is áltijd iets van ruimte te creëren.
Wat verder onderdeel uitmaakt van dit behandeltraject, is dat er aandacht is voor slaapproblemen, het leren aanvoelen en stellen van grenzen, het vinden van een balans tussen energievreters en energiegevers, en het voorkomen van een burn-out in de toekomst.