Waardevol Gevoel | Psycholoog en Coach | Blog | Slaapproblemen: wat doe je eraan?
Foto van Robbin

Robbin

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen?

Last van slaapproblemen? Deze praktische tips helpen jou op weg. Ik neem je mee in de zoektocht naar de oplossing.

Hoeveel uren slaap jij gemiddeld per nacht? Hoogstwaarschijnlijk heb jij ook meegekregen dat een mens gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft. Maar wist je dat dit niet helemaal klopt? Je kunt ook volstaan met minder slaap, mits de kwaliteit van je slaap maar goed is. Hierover later meer. Eerst een persoonlijk verhaal, waar jij je misschien ook wel in herkent.

Mijn slaapproblemen: herkenbaar?

Ik was er altijd van overtuigd dat ik veel slaap nodig had. Dat resulteerde in dat ik lekker ruim boven het gemiddelde ging zitten. Zo sliep ik geregeld 9 uur lang. Ik ging lekker op tijd naar bed en sliep het liefst ook uit. Maar ook al kwam ik aan voldoende slaapuren, ik werd toch vaak moe wakker. Ik snapte niet waardoor dat kwam. 

Mijn oplossing voor mijn vermoeidheid was om die avond gewoon nog iets vroeger naar bed te gaan. Blijkbaar had ik aan 9 uur slaap ook nog niet genoeg, dus maakte ik er 10 uur slaap van. Maar wederom werd ik moe wakker en had ik op de dag maar weinig energie. 

Doordat ik steeds zo vroeg naar bed ging, kwam het vaak voor dat ik lang lag te draaien voordat ik eindelijk in slaap viel. Ik lag niet zozeer te piekeren, maar ik kon de slaap gewoon niet vatten. Wat ook niet meewerkte, was de tijd die ik steeds verder zag tikken. Dat bezorgde me een hoop spanning en gaf me ook weinig vertrouwen voor de daaropvolgende nachten. 

Niet alleen viel ik vaak laat in slaap, ik sliep ook nog eens niet lekker door. Van ieder geluidje en ieder beetje licht in de kamer, werd ik al wakker. Soms kon ik dan de slaap snel hervatten, maar vaker lag ik een tijd lang te draaien. Ook weer met oog op de wekker die al over een paar uur af zou gaan..

Herken jij je in mijn slaapproblemen?

Na dit jarenlang zo volgehouden te hebben, was ik er helemaal klaar mee. Het kon zo niet langer. Zeker niet als ik van anderen verhalen hoorde over hoe zij altijd in slaap vielen zodra hun hoofd het kussen raakte en dat zij de hele nacht in ‘coma’ lagen. Zó frustrerend. Dat wilde ik ook.

Slaaphygiëne: Ben jij een 'schone' slaper/slaapster?

Ik ben op onderzoek uitgegaan. Vanuit mijn werk wist ik al het een en ander over slaap en over slaaphygiëne. Dat laatste houdt in dat je voor het slapengaan niet nog lang achter een scherm zit (dus televisie op tijd uit en telefoon weg), je je slaapkamer alleen maar gebruikt om te slapen (en voor seks) en niet om bijvoorbeeld televisie te kijken. Ook houdt het in dat je ervoor zorgt dat je slaapkamer een rustige, donkere en niet te warme plek is. En dat als je langer dan een half uur wakker ligt, je dan even je bed uitstapt en een kwartiertje later opnieuw probeert de slaap te vatten. 

Dit zo lezende, hoe is het bij jou gesteld wat betreft slaaphygiëne? 

Bij mij zat dat allemaal wel oké, maar alsnog sliep ik dus slecht. Mijn zoektocht ging dus verder. 

Slaappillen: de oplossing voor jouw slaapproblemen?

Ik las het een het ander over homeopathische middelen zoals valeriaan, wat je kunt krijgen bij de drogist. Daardoor kan je wat rustiger en meer ontspannen worden, wat een mooie basis vormt voor het lekker rustig in kunnen slaap vallen. Hier heb ik meerdere mensen over gesproken. De één zweert erbij, de ander merkt weinig effect. Niet iedereen is even gevoelig voor de stofjes die erin zitten en voor sommigen werkt het misschien door het placebo-effect. 

Naast valeriaan kun je bij de drogist ook melatonine kopen. Melatonine is hét slaaphormoon. Dit wordt van nature door ons lichaam aangemaakt. Maar bij de drogist kun je dit in de vorm van een pilletje krijgen. Echter had ik daar al vanuit verschillende hoeken over gehoord dat je dat beter niet kunt gebruiken, om je hormoonlevels niet onnodig te verstoren.

Om eens advies in te winnen, heb ik uiteindelijk een afspraak met de huisarts gemaakt. Hij vertelde over slaapmedicatie, maar benadrukte ook dat hij dat liever niet voorschreef vanwege het verslavende effect. 

Maar wat dan wel?

De huisarts kwam met twee goede tips, waar ik persoonlijk veel aan gehad heb en ook nog steeds heb! En wie weet helpt dit jou ook weer een eindje op weg! 

De tips sluiten aan op het stukje over slaaphygiëne. Ik vertelde eerder dat ik vaak licht sliep en van ieder geluidje en beetje lichtinval wakker werd. De huisarts stelde daarom voor om eens naar een audicien te gaan om daar slaapoordopjes op maat te laten maken. In het verleden had ik al van die schuimdingen geprobeerd die je bij de drogist kunt kopen, maar dat was vaak geen succes. Die oordopjes deden vaak pijn en lieten nog allerlei geluid doorkomen. 

Op maat gemaakte oordoppen kosten wel wat geld, maar dat vind ik ze dubbel en dwars waard! Ze sluiten mijn gehoorgang volledig af, waardoor merendeel van de geluiden wegvallen. Omdat ze helemaal op mijn oor zijn afgestemd, steken ze ook niet uit en voel ik er helemaal niks van. Mijn oordoppen neem ik altijd mee als ik op reis ga. Mocht je nog twijfelen of het iets voor jou is? Ik zeg: doen! 

De andere tip waar de huisarts mee kwam, was met een slaapmasker. En dan heb ik het niet over de satijnen panterprint maskers, maar échte professionele slaapmaskers. Ook daar zweer ik bij. Het is even wennen om daarmee te slapen. Maar als je een goed masker koopt, dat het licht volledig buitensluit, is het echt een genot om mee te slapen. Het is daardoor aardedonker, wat ook weer bevorderlijk werkt voor de natuurlijke aanmaak van melatonine.

Ondanks deze twee geweldige tips, waar ik dus nog steeds heel veel aan heb, sliep ik nog steeds niet top. De huisarts kwam daarom met het volgende advies: ‘Je moet later naar bed gaan.’ 

Huh? Na die eerdere goede adviezen, snapte ik dit advies totaal niet. Ik had hem net zitten vertellen dat ik zo moe was en slaap tekort kwam en gaat hij me vertellen dat ik later naar bed moet. Wat ik toen nog niet wist, is dat hij helemaal gelijk had. En daar vertel ik je alles over in mijn volgende blog.

Deel deze blog

Scroll naar boven